Wat te doen in Giethoorn

Giethoorn is een vakantiebestemming die erg in trek is bij mensen uit zowel binnen- als buitenland. Hoe kan dat ook anders met zo’n fijne omgeving. Er zijn vele activiteiten te ondernemen in zowel de winter als de zomer. Er zijn verschillende vakantieparken en het is moeilijk kiezen uit al die unieke accommodaties om te overnachten. Giethoorn is leuk voor een dagje uit, een weekendje weg of gewoon een hele vakantie, er zijn altijd wel passende activiteiten te doen. Wij zochten het voor je uit. Wat te doen in Giethoorn, in een dag, een een weekend en in een week. 

Wat te doen in Giethoorn tijdens een dagje uit

Een dagtrip naar Giethoorn is eigenlijk vanuit heel Nederland prima te doen. Is het een keer een mooie dag en wil je lekker het water op, organiseer je een leuk uitje met vrienden, collega’s of familie of wil je gewoon even de toerist uithangen, dan ben je in Giethoorn op de juiste plek. Een dag in Giethoorn is zo voorbij. Hier vind je de leukste activiteiten. 

Bootje huren 

Giethoorns grootste attractie is natuurlijk het huren van een bootje en zelf te gaan varen door de vele grachten, kanalen en omliggende meren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Afhankelijk van het aantal personen zijn er diverse soorten boten beschikbaar. Ga je voor een fluisterboot, een elektrische sloep of toch voor een traditionele punter? Alles is mogelijk. Afhankelijk van de grootte van de groep, jouw voorkeur voor luxe en het budget kies je dus een boot. Het is verstandig om jouw boot van te voren te reserveren. Een bootje huren in Giethoorn kan bij een van de vele verhuurbedrijven, want dan weet je zeker dat er een bootje voor je klaar ligt. Ga je op de bonnefooi dan bestaat de kans, voornamelijk in het hoogseizoen, dat er geen boten meer beschikbaar zijn. Ook kunnen de prijzen ter plekke behoorlijk oplopen. Je moet er vanuit gaan dat de kosten bij het vooraf reserveren van een boot beginnen bij €20,- per uur voor de goedkoopste optie. Het is wijsheid om je vooraf goed voor te bereiden en even te onderzoeken wat voor jou de beste optie is. 

Heb je eenmaal je bootje gehuurd, dan is het tijd om op pad te gaan. Doordat je de keuze hebt om de boot te huren voor verschillende tijdsblokken, is het afhankelijk van de tijd die je hebt welke route je kunt varen. In de meeste gevallen krijg je van het verhuurbedrijf een plattegrond mee met vaarroutes zodat je niet kunt verdwalen. Alle routes leiden je door de kanalen in en rondom het centrum van Giethoorn. Bij de langere routes vaar je ook door het natuurgebied van Nationaal Park de Weerribben-Wieden en over de meren in de buurt. Op een mooie, zomerse dag kan je op verschillende plekken je bootje aanmeren en een heerlijke duik nemen in het verkoelende water. 

Maak een rondvaart met een rondvaartboot 

Wil je wel het water op, maar ben je niet zo behendig in het besturen van een boot of is het weer gewoon niet goed, dan kun je er ook voor kiezen om een rondvaart te maken in een rondvaartboot. Geniet van de oude boerderijen, de smalle grachten en de hoge bruggetjes tijdens de dorpsrondvaart van één uur of kom tot rust in de natuur van Nationaal Park de Weerribben-Wieden tijdens de twee uur durende natuurrondvaart. De ervaren schippers zorgen voor een fijne vaart en zullen van alles vertellen over het dorp Giethoorn, de geschiedenis ervan en zullen de mooiste plekken aanwijzen.

Alle boten bieden bescherming tegen de zon, kou en regen. In de koude maanden zijn er bij sommige bedrijven zelfs fleece dekens beschikbaar op de boot. Reserveren kan vooraf, dit is ook hier weer zeer aan te raden in het hoogseizoen, maar in het laagseizoen is dit niet nodig. Ook bij de rondvaarten zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn arrangementen beschikbaar waarbij je kunt genieten van een kop koffie, een heerlijk lunch of diner of een High Tea, maar voor grote groepen zijn er ook bbq-arrangementen te boeken. Voor groepen is er namelijk de mogelijkheid om de boot voor je eigen gezelschap te huren. Dit is natuurlijk erg leuk bij een teamuitje of familiedag. De verschillende aanbieders van de rondvaarten in Giethoorn varen allen op meerdere momenten van de dag en tijdens de drukke dagen ook met meerdere boten. Er moet dus altijd wel ergens een plekje vrij zijn. De kosten voor de standaard 1 uur durende tocht zijn ongeveer €10,- en voor de 2 uur durende tocht €16,-. Uiteraard is dit afhankelijk van de maatschappij en het arrangement. 

Maak een foto in klederdracht 

Je kent die foto’s wel uit Amsterdam of Volendam, waarbij je wordt gekleed in de lokale klederdracht. Wist je dat ook de streek van Giethoorn een eigen klederdracht heeft? Bij Atelier 66 kun je een leuke herinnering voor thuis maken. Hijs jezelf in klederdracht en poseer samen met je gezelschap in de studio die is vormgegeven in de stijl van een oude boerderij. Slecht binnen enkele minuten zijn de foto’s klaar en krijg je ook een digitale kopie mee. Een super leuk aandenken aan jullie bezoek aan Giethoorn. 

Bezoek museum ‘t Olde Maat Uus

Heb je nog wat tijd over en wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Giethoorn, breng dan een bezoek aan museum ‘t Olde Maat Uus. Je duikt hier in het leven van de inwoners van Giethoorn in het verleden, je leert over het ontstaan van het dorp, hoe de turfwinning hier invloed op had en je neemt een kijkje in een authentieke boerderij, een botenhuisje en vissershuis. Misschien moet je je bezoek aan Giethoorn hier juist wel beginnen. Vaar je daarna zelf over de kanalen, langs de boerderijen en onder de bruggen door, dan heb je de kennis over de geschiedenis en kijk je toch met een andere blik naar het dorp.

Wat te doen in Giethoorn tijdens een weekendje weg

Omdat je tijdens een weekendje weg in Giethoorn natuurlijk veel meer tijd tot je beschikking hebt, zijn er naast de activiteiten hierboven beschreven bij een dagtrip, nog veel meer dingen om te doen. Bij een weekendje weg een huisje in Giethoorn met boot huren is niet zo moeilijk. Veel vakantieaccommodaties liggen namelijk aan het water. Misschien vind je het leuk om voor meerdere dagen een bootje te huren of heb je zelfs een accommodatie met boot geboekt, dan is dat natuurlijk heerlijk. Je kunt andere routes varen of op een ander moment van de dag op pad gaan. Wil je toch meer variatie in je weekendje weg, dan zijn dit aanvullende activiteiten op de dagtrip. 

Wandelen door het dorp of door het Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Een wandeling door het dorp is sowieso een feestje. Je loopt over de voetpaden, langs het water en over de vele, smalle bruggen die Giethoorn rijk is. De oude boerderijen, de kleine eilandjes en de sfeer van het dorp in je opnemen, is heerlijk. Wat misschien nog wel vermakelijker is tijdens zo’n wandeling, is het kijken naar de voorbij varende bootjes. In het hoogseizoen kan het druk worden en niet alle mensen zijn de beste schippers. Dit zorgt voor hilarische taferelen zo nu en dan.

Houd je wel van een stevige wandeling? Dan is een wandeling door Nationaal Park de Weerribben-Wieden een aanrader. Dit natuurgebied bestaat uit meren en moeras en is rijk aan vele (water)vogels, otters, rietlanden en water. Natuurmonumenten heeft hier meerdere routes uitgezet. Alom genieten van de natuur dus. 

Huur een fiets of e-chopper

Om een groter gebied rondom Giethoorn te kunnen ontdekken, is er op meerdere plekken in het dorp de mogelijkheid om een fiets te huren. Kilometers fietsroute ligt er voor je open vanuit het centrum. Alle kanten kun je op en het water is nooit ver weg. Ben je niet zo’n fietser of wil je even wat anders? Dan is een tocht met een e-chopper een leuk alternatief. Een e-chopper is een elektrische scooter, maar dan net een beetje anders. Voor kleine en grote groepen zijn deze te huur. Routes zijn uitgezet in de Weerribben-Wieden, de Kop van Overijssel of de Veenkoloniën van Weldadigheid. 

Bezoek nog een museum, Museum de Oude Aarde

Museum de Oude Aarde is het oudste museum van Giethoorn. Al sinds 1969 worden hier de mooiste edelstenen, mineralen en fossielen vanuit de hele wereld tentoongesteld. Je kunt hier de wonderen van Moeder Aarde bewonderen en het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt in het museum. Voor kinderen is er een leuke ontdekkingstocht uitgezet en in de giftshop zal het moeilijk zijn om niks te kopen. Een pareltje in Giethoorn. 

Wat te doen in Giethoorn op vakantie  

Op vakantie in Giethoorn is een prima idee. Eigenlijk zal je altijd tijd tekort hebben, want er is zo ontzettend veel te doen in Giethoorn. In de zomer, bij mooi weer, kun je je uren vermaken op het water, maar in de winter kan je misschien schaatsen als je mazzel hebt. Naast de bovenstaande activiteiten, zijn dit nog wat toevoegingen voor als je nog meer tijd in Giethoorn hebt. 

Watersport

Giethoorn is natuurlijk een waterstreekdorp en water heb je hier in overvloed. Ben je dus al met je bootje op pad geweest of heb je een rondvaart gemaakt, dan ben je nog lang niet klaar met de watersport. Want heb je al eens gedacht om te gaan suppen, een kano te huren, te gaan (wind)surfen of een tocht met een waterfiets te maken? Dit kan allemaal in en rondom Giethoorn. Ben je niet zo van de actieve sporten, dan kan je ook op vele plekken je hengel uitgooien en gaan vissen. 

Ga op ontdekkingstocht in Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Al een aantal keren benoemd, Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Dit door Natuurmonumenten beheerde stukje natuur, bestaat uit meren- en moerasgebied. De natuur bestaat uit veel water, maar ook rietlanden, velden vol bloemen, vele dieren en de variatie aan landschap is enorm. Naast de wandelingen en fietstochten die je in het gebied kunt maken, biedt Natuurmonumenten ook zelf activiteiten aan. Zo zijn er meerdere bootexcursies, kan je op pad met de boswachter/natuurgids of ontdek je de Wieden, het leefgebied van de otters. Voor de excursies van Natuurmonumenten moet je je wel vooraf aanmelden. Het gebied is ook uitermate geschikt voor een heerlijke kanotocht. 

Bezoek de omliggende plaatsen Meppel en Steenwijk

Op korte afstand van Giethoorn liggen de plaatsen Meppel en Steenwijk. Allebei gezellige plaatsen die zeker een bezoekje waard zijn. Meppel heeft grachten, gezellige pleintjes en leuke winkels. Voor ieder wat wils. Steenwijk is een oude vestingstad en dat kan je nog steeds herkennen in de plaats. Ontdek de historische binnenstad en plof op een gezellig terras. Ook is er een leuk aanbod aan unieke winkels en vergeet vooral niet omhoog te kijken naar alle prachtige gevels.